Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Evenementen

Focus op Voorschoten

In het winterseizoen 2019-2020 organiseren OGLV en het Museum Voorschoten een tweede reeks historische lezingen. Het thema is: Kastelen en buitenplaatsen. Voorschoten kende van oudsher enkele kastelen en een groot aantal buitenplaatsen, waar rijke lieden uit de grote steden in de natuur konden uitrusten van hun vermoeiende bestaan in de stad. Nu kennen we alleen nog kasteel Duivenvoorde als museum, wandelpark en concertzaal. Vele buitenplaatsen kregen later een andere bestemming bijv. als kostschool, seminarie, woning en showroom van zilver. Op Beresteijn is de herontwikkeling nog gaande. Klooster Bijdorp kende als moederhuis van een kloosterorde en kostschool voor meisjes een heel eigen geschiedenis. Deze nieuwe reeks lezingen biedt u mooie verhalen over enkele (voormalige) Voorschotense kastelen en buitenplaatsen. Na een algemene inleiding op het thema staat steeds één kasteel of buitenplaats, of enkele kleinere buitenplaatsen, centraal.

Programma
20 november 2019 Inleiding op het thema (Wim v.d. Eijkel/Piet v.d. Plas)

18 december 2019 Berbice (Marjoleine Kooper-Huigen)

15 januari 2020 Duivenvoorde (Antoinette van Dorssen)

19 februari 2020 Beresteijn, Noorthey, Nieuw Voordorp (Jane Koopstra)

18 maart 2020 Huize Bijdorp en de Congregatie (Baptiste Tuin O.P.)

Aanmelden en betalen

Alle lezingen, verzorgd door deskundige sprekers, worden gehouden in het Museum Voorschoten, Voorstraat 17 op een woensdagavond, aanvang 20 uur. Alleen de laatste lezing van de reeks over Bijdorp is op woensdagochtend, aanvang 10 uur. U kunt tevoren reserveren en betalen door hier te klikken. Een lezing kost 
€ 8,50 (incl. pauzedrankje). De laatste lezing kost € 7,50 (incl. koffie/thee). U kunt meer lezingen tegelijk boeken en betalen.
Rondleidingen Tentoonstelling Grote Zaal

 

Deze vrijwilligers van het Museum Voorschoten verzorgen de rondleidingen. Daarbij gaat het om : “Wat is de achtergrond van de tentoonstelling?”,  “Waar moet u speciaal op letten?”, ” Wat mag u echt niet missen?” Op al deze vragen krijgt u tijdens een rondleiding antwoord. En stelt u een vraag waar ze niet direct het antwoord op weten? Zij zoeken het op en nemen later contact met u op.

Elke tweede zaterdag van de maand wordt er een rondleiding gegeven. Voor de eerste helft van 2020 zijn de data: 11 januari, 6 februari, 14 maart, 11 april, 9 mei, 13 juni. De rondleidingen starten om om 14.00 uur en duren maximaal een uur.

De minimale groepsgrootte is 6 personen. U kunt uw rondleiding bestellen tot 4 dagen voor de gewenste datum. De prijs voor een rondleiding is € 5,-. Dat geldt ook voor Vrienden van het museum. Mocht u een rondleiding hebben geboekt en er te weinig reserveringen zijn dan ontvangt u bericht. U kunt dan kiezen voor een andere datum of uw geld terug krijgen. U kunt hier boeken.

Groepsrondleidingen op andere dagen en tijden zijn ook mogelijk. Neem daarvoor contact op met ons via het contactformulier

 

Kunstcolleges

Vanaf 13 februari start een cyclus kunstcolleges met als titel:

De Gouden Eeuw en haar impact op hoe wij naar kunst kijken.

Het thema van deze reeks gaat over Kunst uit de Gouden Eeuw en hoe deze bijzondere eeuw ons kijken naar kunst tot de dag van vandaag beïnvloedt. 
Het eerste college bestaat uit een introductie van de Gouden Eeuw en voorbeelden van deze eeuw in de collectie bij Museum Voorschoten en musea uit het regio. Dit college wordt door Tascha Sciarone aangeboden, een kunsthistorica gespecialiseerd in musea en collecties en hoe politiek en sociale omstandigheden collectiepresentaties beïnvloeden. 
Het tweede college gaat over symboliek in portretten uit de Gouden Eeuw. Dit college wordt door Huub Breuer gegeven. Huub is een historicus gespecialiseerd in De Nederlandse Gouden Eeuw. 
Het derde en vierde college wordt door kunstenaar Afsaneh Taghavi gegeven. Afsaneh verdiept zich in de kunsttechniek: tempera schilderen; deelnemers worden uitgebreid bekend gemaakt met de geschiedenis en toepassing van deze schildertechniek. 
Het vijfde college gaat over architectuur uit de Gouden Eeuw, omdat wij iedere dag leven in steden en dorpen die tijdens deze periode een bloei gekend hebben. Dit college wordt verzorgd door Tascha Sciarone, Huub Breuer en een monument specialist, Judith van Hoogdalem.
Het zesde en laatste college gaat over de invloed van de Gouden Eeuw op de contemporaine kunst.

Programma:
Donderdag 13 februari 2020 College 1: Gouden Eeuw van kunst – verhalen vertellen
Donderdag 12 maart 2020 College 2: Portretten en de verandering in Moraal
Donderdag 9 april 2019 College 3: Tempera een techniek van tijd en economie
Donderdag 14 mei 2020 College 4: Een workshop in Tempera
Donderdag 11 juni 2020 College 5: Architectuur: het is overal en brengt eigenlijk het meeste genot
Donderdag 9 juli College 6: Contemporaine kunst en de Gouden Eeuw

Alle lezingen worden gehouden in Museum Voorschoten op de genoemde data vanaf 19.30 uur. U kunt tevoren reserveren en betalen via ideal. Klik dan hier. Eén lezing kost € 5,00 (incl. pauzedrankje).
ARCHEO- workshop voor kinderen

Deze workshops worden voor de eerste helft van 2020 gegeven op 19 januari, 16 februari, 15 maart, 19 april, 17 mei en 21 juni.

Meer informatie over de workshops en de mogelijkheid om een workshop à la carte te boeken vindt u onder de kinderactiviteiten waar u komt door hier te klikken

Meer informatie over de workshops en de mogelijkheid om een workshop à la carte te boeken vindt u onder de kinderactiviteiten waar u komt door hier te klikken