Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Evenementen

Focus op Voorschoten

In het winterseizoen 2019-2020 organiseren OGLV en het Museum Voorschoten een tweede reeks historische lezingen. Het thema is: Kastelen en buitenplaatsen. Voorschoten kende van oudsher enkele kastelen en een groot aantal buitenplaatsen, waar rijke lieden uit de grote steden in de natuur konden uitrusten van hun vermoeiende bestaan in de stad. Nu kennen we alleen nog kasteel Duivenvoorde als museum, wandelpark en concertzaal. Vele buitenplaatsen kregen later een andere bestemming bijv. als kostschool, seminarie, woning en showroom van zilver. Op Beresteijn is de herontwikkeling nog gaande. Klooster Bijdorp kende als moederhuis van een kloosterorde en kostschool voor meisjes een heel eigen geschiedenis. Deze nieuwe reeks lezingen biedt u mooie verhalen over enkele (voormalige) Voorschotense kastelen en buitenplaatsen. Na een algemene inleiding op het thema staat steeds één kasteel of buitenplaats, of enkele kleinere buitenplaatsen, centraal.

Programma
20 november 2019 Inleiding op het thema (Wim v.d. Eijkel/Piet v.d. Plas)

18 december 2019 Berbice (Marjoleine Kooper-Huigen)

15 januari 2020 Duivenvoorde (Antoinette van Dorssen)

19 februari 2020 Beresteijn, Noorthey, Nieuw Voordorp (Jane Koopstra)

18 maart 2020 Huize Bijdorp en de Congregatie (Baptiste Tuin O.P.)

Aanmelden en betalen

Alle lezingen, verzorgd door deskundige sprekers, worden gehouden in het Museum Voorschoten, Voorstraat 17 op een woensdagavond, aanvang 20 uur. Alleen de laatste lezing van de reeks over Bijdorp is op woensdagochtend, aanvang 10 uur. U kunt tevoren reserveren en betalen door hier te klikken. Een lezing kost 
€ 8,50 (incl. pauzedrankje). De laatste lezing kost € 7,50 (incl. koffie/thee). U kunt meer lezingen tegelijk boeken en betalen.

Rondleidingen Tentoonstelling Grote Zaal

 

Deze vrijwilligers van het Museum Voorschoten verzorgen de rondleidingen. Daarbij gaat het om : “Wat is de achtergrond van de tentoonstelling?”,  “Waar moet u speciaal op letten?”, ” Wat mag u echt niet missen?” Op al deze vragen krijgt u tijdens een rondleiding antwoord. En stelt u een vraag waar ze niet direct het antwoord op weten? Zij zoeken het op en nemen later contact met u op.

Elke tweede zaterdag van de maand wordt er een rondleiding gegeven. Voor de eerste helft van 2020 zijn de data: 11 januari, 8 februari, 14 maart, 11 april, 9 mei, 13 juni. De rondleidingen starten om om 14.00 uur en duren maximaal een uur.

De minimale groepsgrootte is 6 personen. U kunt uw rondleiding bestellen tot 4 dagen voor de gewenste datum. De prijs voor een rondleiding is € 5,-. Dat geldt ook voor Vrienden van het museum. Mocht u een rondleiding hebben geboekt en er te weinig reserveringen zijn dan ontvangt u bericht. U kunt dan kiezen voor een andere datum of uw geld terug krijgen. U kunt hier boeken.

Groepsrondleidingen op andere dagen en tijden zijn ook mogelijk. Neem daarvoor contact op met ons via het contactformulier

 –

Kunstcolleges

Vanaf 13 februari start een cyclus kunstcolleges met als titel:

De Gouden Eeuw en haar impact op hoe wij naar kunst kijken.

Het thema van deze reeks gaat over Kunst uit de Gouden Eeuw en hoe deze bijzondere eeuw ons kijken naar kunst tot de dag van vandaag beïnvloedt. Het eerste college bestaat uit een introductie van de Gouden Eeuw en voorbeelden van deze eeuw in de collectie bij Museum Voorschoten en musea uit het regio. Dit college wordt door Tascha Sciarone aangeboden, een kunsthistorica gespecialiseerd in musea en collecties en hoe politiek en sociale omstandigheden collectiepresentaties beïnvloeden. Het tweede college gaat over symboliek in portretten uit de Gouden Eeuw. Dit college wordt door Huub Breuer gegeven. Huub is een historicus gespecialiseerd in De Nederlandse Gouden Eeuw. Het derde en vierde college wordt door kunstenaar Afsaneh Taghavi gegeven. Afsaneh verdiept zich in de kunsttechniek: tempera schilderen; deelnemers worden uitgebreid bekend gemaakt met de geschiedenis en toepassing van deze schildertechniek. Het vijfde college gaat over architectuur uit de Gouden Eeuw, omdat wij iedere dag leven in steden en dorpen die tijdens deze periode een bloei gekend hebben. Dit college wordt verzorgd door Tascha Sciarone, Huub Breuer en een monument specialist, Judith van Hoogdalem.
Het zesde en laatste college gaat over de invloed van de Gouden Eeuw op de contemporaine kunst.

Alle lezingen worden gehouden in Museum Voorschoten op de genoemde data vanaf 19.30 uur. U kunt tevoren reserveren en betalen via ideal. Klik dan hier. Eén lezing kost € 5,00 (incl. pauzedrankje).

Het programma

College 1: Gouden Eeuw van kunst – verhalen vertellen
Donderdag – 13 februari 2020
Spreker: Tascha Sciarone
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.

Dit college is voor iedereen die meer wil weten over hoe de Nederlandse Gouden Eeuw het kijken naar kunst beïnvloedt. Wij gaan kijken waarom kunst uit deze tijd nog zo sprekend is en welke stappen genomen worden met werk uit die periode. Tascha leg uit waarom er zoveel onderzoek, tentoonstellingen en algemene aandacht besteed wordt aan de Gouden Eeuw en waarom museologen het nu niet meer willen. En hoe gaat het verder met de vraag en aanbod over kunst uit de zeventiende eeuw? We kijken hoe de zilver tentoonstelling van Museum Voorschoten, 350 jaar Rembrandt, de tentoonstelling Rembrandt De Gouden Eeuw in De Lakenhal en het nieuw opgeleverde Boerhave Museum in Leiden hiermee omgaan.

College 2: Portretten en de verandering in Moraal
Donderdag – 12 maart 2020
Spreker: Huub Breuer
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.

Een college over de symboliek in portretten die een veranderende moraal in de Gouden Eeuw visualiseren. In dit college wordt de symboliek in portretten en de veranderende denkwijze van de tijd uitgelegd. De Gouden Eeuw kan soms als een vaste en uniforme periode klinken, maar niets is minder waar. Huub legt de nuances uit in de symboliek door de Gouden Eeuw heen. Deze is vast gevangen in portretten.

College 3: Tempera een techniek van tijd en economie
Donderdag – 9 april 2019
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.
Spreker: Afsaneh Taghavi

Een college over kunsttechniek en de symbiotische relatie tussen de socio- en economische veranderingen in de Gouden Eeuw en de geniale kunst uit deze periode. Deelnemers komen tot het inzicht van een schilder en zijn technieken in die tijd.

College 4: Een worskhop in Tempera
Donderdag – 14 mei 2020
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.
Spreker: Afsaneh Taghavi

Deelnemers gaan zelf aan de slag met tempera verf maken en ermee schilderen. Afsaneh begeleid deelnemers in het maken van tempera verf en het maken van kunst ermee. Het wordt zeer op prijs gesteld dat deelnemers college 3 gevolgd hebben als ze mee willen doen aan deze workshop.

College 5: Architectuur, het is overal en brengt eigenlijk het meeste genot
Donderdag – 11 juni 2020
Start 19:30 – Duur ongeveer 1,5 uur met 15 minuten pauze.
Sprekers: Tascha Sciarone, Huub Breuer en Judith van Hoogdalen

Veel grote steden in Nederland hebben een ongekende architectuur ontwikkeling meegemaakt tijdens de zeventiende en achttiende eeuw. Deze stijl heet Nederlands Classicisme. Moderne huizen kijken nog steeds naar dit Nederlandse Classicisme. In dit college leren wij over verschillende architectuur principes in de zeventiende eeuw en hoe de consequente ontwikkeling er van nog terug te zien is in ons dorp Voorschoten.
Een gastdocent sluit zich aan bij dit college: Judith van Hoogdalen. Zij werkt bij de Gemeente Den Haag bij de afdeling Monumenten Zorg. Zij komt ons vertellen over het onderzoek van een zeventiende-eeuws huis. Wij horen hoe dit soort onderzoek te werk gaat en wat het betekent voor hedendaagse bewoners.
Huub Breuer sluit af met vraagstukken over Kasteel Duivenvoorde dat tot onlangs nog een levendig monument was.

College 6: Contemporaine kunst en de Gouden Eeuw
PAN en TEFAF dé kunstbeurzen van Nederland
Donderdag – 9 juli
Spreker: Tascha Sciarone

De kunst van de Gouden Eeuw bevond zich altijd in musea. Dia slotcollege gaat over contemporaine kunst geïnspireerd door de Gouden Eeuw.
We zien vooral stillevens in fotografie en schilderkunst bij prestigieuze Nederlandse kunst beurzen PAN en TEFAF. Dit is al een paar jaar gaande en kunstenaars herinterpreteren Nederlandse kunst uit de zeventiende en achttiende eeuw in contemporaine jasjes. In Voorschoten hebben wij ook een aantal kunstenaars die schilderen zoals de meesters uit de zeventiende- en achttiende eeuw. Dit college kijken we naar hoe kunst en tentoonstellingen kunstenaars nu beïnvloeden. Het doel is om een betere grip te krijgen op contemporaine kunst en het vormende jasje van kunst uit de Gouden Eeuw.

ARCHEO- workshop voor kinderen

Deze workshops worden voor de eerste helft van 2020 gegeven op 19 januari, 16 februari, 15 maart, 19 april, 17 mei en 21 juni.

Meer informatie over de workshops en de mogelijkheid om een workshop à la carte te boeken vindt u onder de kinderactiviteiten waar u komt door hier te klikken

Meer informatie over de workshops en de mogelijkheid om een workshop à la carte te boeken vindt u onder de kinderactiviteiten waar u komt door hier te klikken