Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Nu in het Museum

Dorp in oorlogstijd

1 februari 2020  tot 2 maanden na lock-down

Deze tentoonstelling is gewijd aan de herinneringen van Voorschotenaren. Verhalen en tastbare herinneringen. Van gewone mensen die te maken kregen met een ongewone situatie: een bezet dorp. Een situatie die al 75 jaar achter ons ligt.
Hun verhalen zijn persoonlijk en dus gekleurd. In deze tentoonstelling respecteren we de herinneringen. Sommige verhalen zullen overeenkomen met de geschiedschrijving. Andere niet. Dat maakt de herinnering niet minder waardevol. Herinneringen worden gevormd door persoonlijke beleving en door levensovertuiging, leeftijd en achtergrond en verschillen daardoor.
Natuurlijk hebben we de boeken die verschenen zijn over de oorlog als bron gebruikt. Het grondige onderzoek van Ruud Braggaar, die nauwkeurig verslag heeft gedaan over Voorschoten in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er publicaties van onder andere Leo van der Bijl en Joop Peeters. Een paar jaar terug kwam Oorlogsbrieven uit, een bloemlezing uit een briefwisseling gevonden bij opa op zolder.

Columns

Tijdens de duur van de tentoonstelling Dorp in Oorlogstijd verschijnen een aantal columns in Groot Voorschoten, die hier weergegeven worden.