Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Kinderactiviteiten

Overzicht van de activiteiten voor kinderen in het museum

 

Museum Voorschoten is er niet alleen voor volwassenen. Het museum richt zich ook op kinderen en probeert daarbij  kinderen spelenderwijs iets te leren. Daarbij richt het museum zich op de TULE leerdoelstelling zoals  door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn opgesteld voor het Primair Onderwijs. Momenteel heeft het museum een tweetal modules op het gebied van archeologie.

 

VINDEN EN BEWAREN
Hoe doe je dat en waarom?

Altijd al eens echte archeologische vondsten willen vasthouden, of altijd al willen weten hoe een archeoloog te werk gaat? Loop eens binnen in het museum en doe mee met de korte educatieve module ‘Vinden en Bewaren – Hoe doe je dat en waarom?’

Tijdens de module vullen de kinderen een kort werkblad in met vragen en kunnen zij vondsten vasthouden en determineren. Zo leren zij waarom het belangrijk is om alles goed na te tekenen en te bekijken. En wat doen we daarna met de vondst? Ook hier wordt over nagedacht. Onze suppoosten helpen de kinderen graag op weg na het invullen van de eerste opdrachten en kunnen de kinderen leuke weetjes vertellen over de vondsten. Kinderen gaan naar huis met een leuk mini-certificaat.

De module maakt gebruik van archeologisch vondstmateriaal van Museum Voorschoten, dat door inwoners van Voorschoten is gevonden. Soms ligt archeologie zomaar in je achtertuin! Loop eens gezellig binnen en kom het van dichtbij bekijken!

Praktische informatie

Locatie:

in de entreehal van Museum Voorschoten, Voorstraat 17, Voorschoten.

Doelgroep:

6 t/m 12 jaar.

Duur:
10 tot 20 minuten.

Groepsgrootte:
maximaal 2 kinderen ( of een gezin).

Wanneer:
tijdens openingsuren staat de module standaard op tafel. Reserveren is dus niet nodig.

Kosten:
gratis bij een geldig entreebewijs voor het museum. Kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis naar binnen.

Ouders en/of begeleiders zijn verplicht om tijdens het maken van de module aanwezig te zijn in het museum. U kunt genieten van onze tentoonstellingen of lekker aanschuiven aan tafel!

 

ARCHEO-UURTJE
Word junior archeoloog bij Museum Voorschoten!

Beleef de reis van een archeologische vondst vanaf het moment dat het object wordt opgegraven, tot aan het moment dat het wordt tentoongesteld.
In ‘Archeo-uurtje’, de nieuwe groepsactiviteit van Museum Voorschoten, gaan kinderen aan de slag met echte archeologische vondsten en leren zij hoe het is om een archeoloog te zijn. Zij graven vondsten op, bepalen met wat voor objecten ze te maken hebben en werken samen aan de creatie van een eigen tentoonstelling.

De module wordt begeleid door twee enthousiaste museumdocenten die de kinderen voorzien van uitleg en weetjes. Archeo-uurtje is uitermate goed geschikt voor verjaardagsfeestjes, waarbij de jarige als ‘hoofdarcheoloog’ nog eens extra in het zonnetje wordt gezet. Tijdens de module krijgen de kinderen natuurlijk verfrissende limonade. Na afloop worden zij nog eens beloond met een mooi certificaat, waarmee ze zichzelf officieel juniorarcheoloog bij Museum Voorschoten mogen noemen. Tot slot gaan we samen nog even op de foto met de geknutselde vitrine en de certificaten, zodat iedereen ook ná de workshop nog lang kan genieten van deze leuke en unieke dag!

Archeo-uurtje is naast een geweldige partij ook een educatieve module, ontworpen om kinderen te leren over archeologie, erfgoed en musea. De leeftijdscategorie voor deze module is bepaald aan de hand van de leerdoelen van het Ministerie van Onderwijs die aan deze module zijn gekoppeld.

 

Praktische informatie:

Locatie:
Museum Voorschoten, Voorstraat 17, Voorschoten.

Duur:
1,5 tot 2 uur.

Doelgroep:
Kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Groepsgrootte:
Minimaal 5, maximaal 10 kinderen (grotere groepen in overleg). Bij groepentussen de 8 en 10 kinderen vragen wij twee ouders/begeleiders aanwezig te zijn tijdens de workshop. Bij kleinere groepen vragen wij minstens één ouder/begeleider aanwezig te zijn.

Kosten:
€ 5,- per kind. Ouders/begeleiders krijgen gratis toegang.

Inbegrepen:
Fotomoment en bijbehorende digitale foto’s, onbeperkt limonade voor kinderen, koffie/thee voor ouders/begeleiders. Kleine versnaperingen kunnen door ouders/begeleiders zelf meegenomen worden wanneer dit bij boeking wordt vermeld.

Reserveren:
Om de activiteit Archeo-uurtje te reserveren kunt u een e-mail sturen naar educatie@museumvoorschoten.nl  Het educatieteam neemt dan contact met u op voor het bespreken van de mogelijkheden. Archeo-uurtje kan geboekt worden tijdens openingstijden op woensdag, zaterdag en zondag op tijden tussen 10:00 en 16:00. Boekingen buiten reguliere openingstijden zijn vooralsnog alleen mogelijk in overleg.

Annulering:
Tot uiterlijk 7 dagen voor de boekingsdatum kunt u uw boeking wijzigen/annuleren. Bij annuleringen binnen 7 dagen voor aanvang van de activiteit wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

Voor reserveringen, vragen en meer informatie kunt u mailen naar educatie@museumvoorschoten.nl t.a.v. Manon Vogels.

Voor meer foto’s over de eerste archeologie workshops klik hier