Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Het Paapje

Het Paapje

Het Paapje was een kunstnijverheidsbedrijf gelegen langs de Papelaan. De leiding van het bedrijf had Hans Polak.

Het Paapje vervaardigde in eerste instantie alleen geweven gebruiksgoed zoals spreien, divankleden, tafelkleden en wandkleden; later concentreerde men zich meer op de geweven meubelstoffen. Kenmerken van de ‘moderne’ weefsels waren de geometrische dessins en de structuureffecten, waarvoor onder invloed van het Bauhaus interesse was ontstaan. Behalve gebruikstextiel werden er, uitsluitend op bestelling, monumentale wandkleden gemaakt. Deze wandkleden konden, evenals de vloerkleden, ook geknoopt zijn.

Pas in 1937 is men begonnen met het met de hand zeefdrukken van stof geschikt voor het interieur; gordijnen, lampenkappen, kussenslopen en dergelijke. Dit was naar aanleiding van de opdracht voor het knopen van tapijten voor de lounge van de Nieuw Amsterdam van de Holland Amerika lijn uit 1937. Architect Dhr. Oud, die de inrichting van de lounge had ontworpen wilde bedrukte gordijnen. Dit was het begin van de stofdrukkerij.

De belangrijkste ontwerper van gezeefdrukte interieur- en kledingstoffen was Klaas van Biezen die in 1948 bij het Paapje kwam werken. Dhr. Van Biezen heeft tot zijn pensionering in 1984 ongeveer 1400 ontwerpen gemaakt die veelal gekenmerkt worden door (soms geabstraheerde) plant- en diermotieven, waarvan de kleuren in elkaar overvloeien. Dit laatste. werd veroorzaakt doordat de stoffen tussen de verschillende drukgangen bewust niet werden gedroogd. Een aantal van zijn ontwerpen worden tot op de dag van vandaag nog gedrukt bij Atelier Paapje.

In 1958 brak er brand uit bij het Paapje in Voorschoten. Vrijwel de hele drukkerij werd verwoest. Door de nood gedwongen (vrijwel al het materiaal was verloren gegaan) gebruikte men allerlei grasjes, takjes en bladeren die men onder de screens/zeven aanbracht. Dit leverde onverwacht fraaie resultaten op. Deze werkwijze bleef men ook toepassen na de restauratie van de drukkerij.

De bekende cirkeldessins werden vanaf 1963 ontworpen; Klaas van Biezen en Gerrit van der Ven ontwikkelden tenslotte de befaamde huisstijl van het Paapje; dessins met vooral plant en diermotieven met vaak kantachtige structuren erin, uitgevoerd in vervagende vloeiende kleuren.

De heer Hans Polak bleef tot 1962 aan het bedrijf verbonden waarna Piet van Leeuwen de nieuwe directeur werd.

In 1984 sloot het bedrijf te Voorschoten. De stofdrukafdeling van het Paapje werd verkocht aan Brenda Punt en verhuisde naar Oldenzaal.

(Bron: www.kunstbus.nl)

In 2017 had het Museum Voorschoten een grote tentoonstelling over de textiele ontwerpen van het Paapje.

Klik hier voor een aantal foto’s

 

.