Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

VKK

 

Jubileumtentoonstelling Voorschotense Kunstkring

2 september t/m 19 november 2017

 

Jubileumexpositie #1

Gouden Voorschotense Kunstkring eert beroemde oprichters

Met exposities in Museum Voorschoten en op de zolders van het daar tegenover gelegen Ambachts- en Baljuwhuis aan de sfeervolle eeuwenoude Voorstraat, eert de jubilerende Voorschotense Kunstkring (VKK) komend najaar zijn oprichters en leden van het eerste uur. Vindt u in het museum werken van de oude meesters, op de zolders laten huidige leden zien hoe zij zich daardoor hebben laten inspireren.
Alle drie tentoonstellingen zijn een bezoek meer dan waard.
Jubileumexpositie #2 start op 30 september.
Jubileumexpositie #3 start op 28 oktober en eindigt op 19 november.
De VKK heeft de toegangsprijs afgekocht zodat de exposities voor iedereen gratis te bezoeken zijn.

Spoorvolgers

Gelijktijdig laten op de zolders van het Ambachts- en Baljuwhuis huidige en oud-leden van de VKK zien hoe zij zich door leden van het eerste uur hebben laten inspireren. Toelichtingen vindt u in de expositiecatalogi aldaar.

 

Jubileumexpositie #2 

In het spoor van meesters in drie dimensies

Tijdens de 2e jubileumtentoonstelling van de Voorschotense Kunstkring (VKK), die van 30 september tot en met 22 oktober wordt gehouden, vindt u in Museum Voorschoten ‘sporen’ van Fanny Mazure (schilderijen) en de VKK-meesters in driedimensionaal werk van het eerste uur. Met Willem Vis (penningen), Bertus de Korte (kleinplastieken) en Anne Westgeest-Otto (keramiek) heeft de VKK ook op dit terrein grote namen voortgebracht.

Werk van Fanny Mazure

Fanny Mazure is met Anne Westgeest het enige voorbeeld voor de huidige generatie VKK-leden, die nog in leven is en ook nog altijd zeer productief. Haar werk is abstract, maar kent veel verwijzingen naar oude culturen, schrifttekens, architectuur, tuinen en landschappen. Het meeste werk van Willem Vis is kleiner dan een handpalm en weegt minder dan een ons. Maar klein kan toch groot zijn. Vrijwel geen van de andere VKK-leden heeft zo’n groot oeuvre voortgebracht als hij. Zijn werk is te vinden in de collecties van het Rijksmuseum, het Koninklijk Huis en talloze privéverzamelaars.

Van 1957 tot 1971 was hij artistiek leider van de Koninklijke Begeer, toen nog gevestigd in de Zilverfabriek aan de Leidseweg. Bertus de Korte’s werk is kwetsbaar en ontroerend, fantasievol en vrolijk. Dat geldt voor zijn kleine beelden en objecten, in de kunst bekend als kleinplastieken, waarvan er straks een aantal in het museum worden getoond en voor groter werk, waarvan de paarden bij zwembad Het Wedde een bekend voorbeeld zijn. Anne Westgeest is maar heel kort VKK-lid geweest. In 1968 verhuisde zij met haar man naar Vasse bij Tubbergen. Tot 2008 was ze heel productief als keramiste. Een grote inspiratiebron voor haar was het werk van Antoni Gaudi. Haar favoriete producten waren vazen en kommen van keramiek of porselein in allerlei bijzondere vormen en kleuren. Ook daarvan kunt u een aantal in Museum Voorschoten bewonderen.

 

Jubileumexpositie #3  

Paul Citroen en Harm Kamerlingh Onnes inspireren 16 kunstenaars

De grote Paul Citroen en Harm Kamerlingh Onnes, 50 jaar terug mede-oprichters van de Voorschotense Kunstkring (VKK), staan nu aan de basis van de laatste dubbeltentoonstelling die van 28 oktober tot en met 19 november in Museum Voorschoten en op de zolders van het Ambachts- en Baljuwhuis wordt gehouden. Oud-burgemeester en kunstliefhebber Peter Cannegieter komt uit zijn huidige woonplaats Rome over om op zaterdag 28 oktober om 16.00 uur de exposities te openen. Net als beide vorige keren zijn de werken van de inspirators in het museum te vinden en van de geïnspireerde op de zolders.

Paul Citroen

Paul Citroen (1896-1983) is internationaal waarschijnlijk de bekendste VKK-oprichter. Hij bracht een omvangrijk oeuvre tot stand dat ook grootmeesters in andere kunstdisciplines aansprak. Zo is Fritz Lang’s filmklassieker Metropolis gebaseerd op Citroen’s beroemde collage met dezelfde naam die in het Stedelijk Museum in Amsterdam hangt. Hij was zelf ook een grote kunstverzamelaar en -handelaar. Het Prentenkabinet van Universiteit Leiden bezit zijn negatievenarchief.

 

Harm Kamerlingh Onnes

werk van Harm Kamerlingh Onnes

Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985) heeft zijn hele leven in Voorschoten en omgeving gewoond. Directe familieleden van deze telg uit het beroemde geslacht van kunstenaars en wetenschappers liggen bij de Dorpskerk begraven. Voorschoten eerde hem in 1973 ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag met een speciale tentoonstelling. Op zondag 5 november verzorgt kunstkenner en -verzamelaar Martin Seegers, die diverse werken van Kamerlingh Onnes voor de tentoonstelling beschikbaar heeft gesteld in Museum Voorschoten tussen 15.30 en 17 uur een gratis te bezoeken lezing over hem.

 

Kunst op zolder

Zijn veel werken van Harm en Paul voor de meeste mensen onbetaalbaar geworden, op de zolders van het Ambachts- en Baljuwhuis vindt u prachtige, redelijk geprijsde alternatieven. In de daar aanwezige catalogi ook statements van de deelnemende hedendaagse VKK-leden over wat hen in het werk van Citroen en Kamerlingh Onnes aanspreekt.

 

Jubileumboek

Wie na de sluitingsdag (19 november) nog eens wil terugblikken op de bijzondere reeks exposities, die de VKK dit najaar op poten heeft gezet, moet zeker een jubileumboek aanschaffen. Dat is voor € 20 verkrijgbaar aan de balie van het museum en bij Boekhandel De Kler. Desgewenst kunt u het ook tegen een kleine meerprijs per post thuisbezorgd krijgen.

Toelichtingen zijn ook in het jubileumboek te vinden. Het boek is bij de opening van de 1e jubileumexpositie op 2 september verschenen. U vindt daarin een beperkte beschrijving van de geschiedenis van de VKK en korte biografieën, gelardeerd met een aantal kunstwerken van de negen oude meesters, die tijdens de drie jubileumtentoonstellingen in herinnering worden gebracht. Verder één werk met toelichting van elk van de huidige leden, die meedoen. Kijk voor het bestellen op de website van de  Voorschotense Kunstkring (doorklikken op Jubileum). Op de site vindt u ook informatie over alle andere jubileumactiviteiten.

 

Overige jubileumactiviteiten

De exposities vormen het hart van de jubileumviering. Maar de VKK organiseert daarnaast dit najaar ook diverse andere activiteiten, zoals Kult4Kids voor leerlingen van de groepen 7 van de Voorschotense basisscholen, een lezing over de geschiedenis van de VKK door Fanny Mazure, portrettekenen op de zolders en een lezing over Harm Kamerlingh Onnes door Martin Seegers.

De slotexposities maken ook deel uit van het programma van de Week van de Kunst in Voorschoten, die van 4 t/m 12 november wordt gehouden.

Samen met de winkeliers in het Hart van Voorschoten en Kunstgenootschap Vlietstreek wordt ook een etalageroute en -wedstrijd georganiseerd. Prijsuitreiking zondag 19 november 14.00 uur in het museum.