Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

VKK

 

Jubileumtentoonstelling Voorschotense Kunstkring

2 september t/m 19 november 2017

 

Gouden Voorschotense Kunstkring eert beroemde oprichters

Met exposities in Museum Voorschoten en op de zolders van het daar tegenover gelegen Ambachts- en Baljuwhuis aan de sfeervolle eeuwenoude Voorstraat, eert de jubilerende Voorschotense Kunstkring (VKK) komend najaar zijn oprichters en leden van het eerste uur. Vindt u in het museum werken van de oude meesters, op de zolders laten huidige leden zien hoe zij zich daardoor hebben laten inspireren.
Alle drie tentoonstellingen zijn een bezoek meer dan waard.
Jubileumexpositie #2 start op 30 september.
Jubileumexpositie #3 start op 28 oktober.
De toegang tot de exposities is voor iedereen gratis.

 

Jubileumexpositie #2  – In het spoor van meesters in drie dimensies

Tijdens de 2e jubileumtentoonstelling van de Voorschotense Kunstkring (VKK), die van 30 september tot en met 22 oktober wordt gehouden, vindt u in Museum Voorschoten ‘sporen’ van Fanny Mazure (schilderijen) en de VKK-meesters in driedimensionaal werk van het eerste uur. Met Willem Vis (penningen), Bertus de Korte (kleinplastieken) en Anne Westgeest-Otto (keramiek) heeft de VKK ook op dit terrein grote namen voortgebracht.

Fanny Mazure is met Anne Westgeest het enige voorbeeld voor de huidige generatie VKK-leden, die nog in leven is en ook nog altijd zeer productief. Haar werk is abstract, maar kent veel verwijzingen naar oude culturen, schrifttekens, architectuur, tuinen en landschappen. Het meeste werk van Willem Vis is kleiner dan een handpalm en weegt minder dan een ons. Maar klein kan toch groot zijn. Vrijwel geen van de andere VKK-leden heeft zo’n groot oeuvre voortgebracht als hij. Zijn werk is te vinden in de collecties van het Rijksmuseum, het Koninklijk Huis en talloze privéverzamelaars.

Werk van Fanny Mazure

Van 1957 tot 1971 was hij artistiek leider van de Koninklijke Begeer, toen nog gevestigd in de Zilverfabriek aan de Leidseweg. Bertus de Korte’s werk is kwetsbaar en ontroerend, fantasievol en vrolijk. Dat geldt voor zijn kleine beelden en objecten, in de kunst bekend als kleinplastieken, waarvan er straks een aantal in het museum worden getoond en voor groter werk, waarvan de paarden bij zwembad Het Wedde een bekend voorbeeld zijn. Anne Westgeest is maar heel kort VKK-lid geweest. In 1968 verhuisde zij met haar man naar Vasse bij Tubbergen. Tot 2008 was ze heel productief als keramiste. Een grote inspiratiebron voor haar was het werk van Antoni Gaudi. Haar favoriete producten waren vazen en kommen van keramiek of porselein in allerlei bijzondere vormen en kleuren. Ook daarvan kunt u een aantal in Museum Voorschoten bewonderen.

 

Spoorvolgers

Gelijktijdig laten op de zolders van het Ambachts- en Baljuwhuis huidige en oud-leden van de VKK zien hoe zij zich door deze vier leden van het eerste uur hebben laten inspireren. Vaak is een daar getoond werk direct te koppelen aan één van de hiervoor genoemde vier, soms vraagt het nadere toelichting. Toelichtingen vindt u in de expositiecatalogi aldaar.

 

Werk van Hanny Bal

Jubileumboek

Toelichtingen zijn ook in het jubileumboek te vinden. Het boek is bij de opening van de 1e jubileumexpositie op 2 september is verschenen. U vindt daarin een beperkte beschrijving van de geschiedenis van de VKK en korte biografieën, gelardeerd met een aantal kunstwerken van de negen oude meesters, die tijdens de drie jubileumtentoonstellingen in herinnering worden gebracht. Verder één werk met toelichting van elk van de huidige leden, die meedoen. Het boek is voor € 20 te koop in het museum en bij Boekhandel De Kler. U kunt het ook rechtstreeks bestellen. Kijk daarvoor op de website Voorschotense Kunstkring (doorklikken op Jubileum). Op de site vindt u ook informatie over alle andere jubileumactiviteiten.

 

Overige jubileumactiviteiten

Werk van Sierk Schröder, te zien in Jubileumexpositie #1 (fotocopyright stichtingsierkschroeder.com)

De exposities vormen het hart van de jubileumviering. Maar de VKK organiseert daarnaast dit najaar ook diverse andere activiteiten, zoals Kult4Kids voor leerlingen van de groepen 7 van de Voorschotense basisscholen, een lezing over de geschiedenis van de VKK door Fanny Mazure en een lezing over Harm Kamerlingh Onnes door Martin Seegers.

De slotexposities maken ook deel uit van het programma van de Week van de Kunst in Voorschoten, die van 4 t/m 12 november wordt gehouden. Dan wordt samen met de winkeliers in het Hart van Voorschoten en Kunstgenootschap Vlietstreek ook een etalageroute en -wedstrijd georganiseerd. Bij de start van de jubileumactiviteiten op 2 september wordt ook het jubileumboek gepresenteerd met een korte geschiedenis van de VKK en informatie over alle exposanten van de jubileumtentoonstellingen met veel foto’s van hun werk.