Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Lezingen

Overzicht van de lezingen

 

Lezing  door Roel Janssen

“1968, You say you want a revolution”

woensdag 26 september 2018 van 20.00 tot 22.00 uur

Reserveren: stuur een e-mail aanlezingen@museumvoorschoten.nl onder vermelding van de datum van de lezing en het aantal personen.

Schrijver en journalist Roel Janssen neemt je vijftig jaar mee terug in de tijd; naar het roerige 

revolutiejaar 1968. Over studentenopstanden, de oorlog in Vietnam en de hippiecultuur, en de rol die de media daarin speelden. Met persoonlijke gastbijdragen van oud-zwemster en Olympisch kampioen Ada Kok en oud-politica Andree van Es.

Roel Janssen – zelf ooggetuige van de Meirevolutie in Parijs – schrijft 50 jaar na het veelbewogen jaar 1968 het boek 1968: You say you want a revolution.

In deze lezing neemt de schrijver je mee naar 1968 op dezelfde wijze waarin hij zijn boek heeft geschreven: spannend en met beeldende verteltrant, die de zelfoverschatting van de babyboomers in 1968 toont. Hij ondersteunt zijn verhaal onder meer met beeldmateriaal uit de collectie van Beeld en Geluid.

Toegangsprijs € 6,50 inclusief een kopje koffie of thee in de pauze

 

Lezing door Sander Wassing

Voorschoten volgens de Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver Lieve van Ollefen (1799) 

woensdag 17 oktober 2018 van 10.00 tot 12.00 uur

Reserveren: stuur een e-mail aanlezingen@museumvoorschoten.nl onder vermelding van de datum van de lezing en het aantal personen.

Kunnen we ons Voorschoten ‘…om zijne ligging hoog geacht…’ nog zo idyllisch voorstellen als op deze ets?
Hoe zag het dorp er twee eeuwen geleden uit? Waar hielden inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig? Wie geïnteresseerd is in deze vragen kan terecht bij de reisbeschrijvingen van de ‘Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver’ Lieve van Ollefen (1749-1816). Van 1793 tot 1801 werkte hij aan een reeks beschrijvingen van steden en dorpen in Zuid-Holland en deels Noord-Holland. De ligging van een plaats, bijzondere gebouwen, de bezigheden van de bewoners en de ontstaansgeschiedenis: het komt allemaal aan de orde. Voorafgaand aan iedere beschrijving vinden we in zijn reeks van acht boeken schitterende, ovale etsen die zijn gemaakt door de Amsterdamse Anna Brouwer. Zij was een vriendin van Ollefen.

Ollefen wijdde in deel zeven (1799) ongeveer 25 pagina’s aan zijn beschrijving van Voorschoten. Hij was duidelijk zeer gecharmeerd van het dorp zo blijkt al aan het begin van zijn relaas als hij Voorburg kenschetst als: ‘…over het geheel genomen alleraangenaamst, door dien men in deszelfs ommekring verscheide fraaie buitenplaatsen en beplantingen aantreft, welke des zomers het oog van de wandelaar verrukken en om welke dezelve ook menigmaal door vreemdelingen bezocht worden.’

Ollefen schreef zijn reisbeschrijvingen op basis van berichten van correspondenten en toont zich goed geïnformeerd. Zo gaat de ‘Stad- en dorpbeschrijver’ bijvoorbeeld niet voorbij aan de buitenplaatsen die Voorschoten rijk was. Huis Ter Wadding en Allemansgeest, beiden aan de Leidseweg gelegen, zijn hier voorbeelden van.

Hoe volledig is het venster op Voorschoten dat Ollefen ons biedt en kloppen de gegevens allemaal? Waar hielden de ongeveer 1700 inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig? Hoe kunnen we de beschrijving met onze kennis van nu verder aanvullen en wie was Lieve van Ollefen? Wat zien we precies op de ets?

Tijdens de lezing komen deze vragen aan de orde en waant u zich in achttiende-eeuws Voorschoten!

Toegangsprijs € 6,50 inclusief een kopje koffie of thee in de pauze.