Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Grote zaal

Tentoonstellingen in de Grote Zaal

 

 

Zomergroen, zomaar groen

8 juni t/m 25 augustus 2019

Voorschoten is een lommerrijk dorp. Voormalige buitenplaatsen in het groen, lindebomen in de mooiste straat van het dorp, groene parken, waterkanten en plantsoenen. In Voorschoten is groen nooit ver weg. En in de zomer is Voorschoten groener dan groen.
Het is dan ook geen wonder dat groen in de collectie van Museum Voorschoten een veel voorkomende kleur is. Voor de medewerkers van het museum is dit gegeven de inspiratiebron geweest voor het maken van de nieuwe tentoonstelling. Van 8 juni tot en met 25 augustus is de tentoonstelling Zomergroen, zomaar groen te zien. De tentoonstelling is samengesteld uit de eigen collectie van het museum. Deze collectie is de afgelopen jaren opgebouwd door aankopen en schenkingen. Museum Voorschoten voert een actief aankoopbeleid met als oogmerk een bijdrage te leveren aan behoud en het tentoonstellen van het cultureel erfgoed van Voorschoten. Voor wie meer wil weten over het collectiebeleid kan op de website (www.museumvoorschoten.nl) terecht. Mocht u zelf nog interessante objecten hebben die u aan de collectie van het museum wil toevoegen, mail dan naar bestuur@museumvoorschoten.nl

Natuurlijk zijn er schilderijen te zien die het groene van Voorschoten benadrukken. Veel van deze schilderijen hebben een historisch karakter en nemen de toeschouwer mee naar het verleden van Voorschoten. Het is opvallend om te merken dat, hoewel de verstedelijking ook in Voorschoten oprukt (o.a. bebouwing Duivenvoorde corridor) veel van dat groene karakter behouden is.
Maar er zijn niet alleen schilderijen te zien. Ook de bekende keramist Pieter Groeneveldt is ongetwijfeld geïnspireerd door het groene karakter van het dorp waar hij zolang zijn vak heeft uitgeoefend. Veel van zijn keramiek in de collectie van het museum heeft groen als hoofdkleur.
Maar niet alleen de keramiek van Groeneveldt is een belangrijk element in het collectiebeleid van het museum, ook andere kunstzinnige nijverheid behoort tot het cultureel erfgoed en derhalve tot de collectie van het museum. Ook textiel van de weverij, tapijtknoperij en handdrukkerij ‘Het Paapje’ hoort daartoe. Textielmotieven van ‘Het Paapje’ waren vaak geïnspireerd op thema’s uit de natuur. Ook daarvan heeft het museum mooie groene textiele vormen in de collectie en dus in deze tentoonstelling.

Dat het goed wonen is in Voorschoten, wisten ook rijke stedelingen in voorbije eeuwen. Daardoor ontstonden in Voorschoten prachtige buitenplaatsen. Grote statige huizen omringd met prachtig aangelegde parktuinen, om tot rust te komen, maar ook om te laten zien hoe geslaagd de eigenaar was in het leven! Veel van deze historische gebouwen zijn de afgelopen decennia gesloopt of zodanig vervallen dat sloop onvermijdelijk was. Gelukkig is niet alles verdwenen. Ook voor de buitenplaatsen is aandacht in deze afwisselende tentoonstelling.
De tentoonstelling Zomergroen, zomaar groen is de moeite waard om te zien.

In de Grote Zaal heeft het museum twee of drie maal per jaar een uitgebreide tentoonstelling. Onderwerpen voor de tentoonstelling worden door het bestuur en de tentoonstellingsgroep vastgesteld. Heeft u als bezoeker ideeën of voorstellen gebruik dan ons contactformulier. Klik HIER voor het contactformulier.