Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Grote zaal

Tentoonstellingen in de Grote Zaal

 

In de Grote Zaal heeft het museum twee of drie maal per jaar een uitgebreide tentoonstelling. Onderwerpen voor de tentoonstelling worden door het bestuur en de tentoonstellingsgroep vastgesteld. Heeft u als bezoeker ideeën of voorstellen gebruik dan ons contactformulier. Klik HIER voor het contactformulier.

 

Wim ter Keurs publiekskeuze ‘Markante Man’

 

Tijdens de tentoonstelling Markante Mannen in Museum Voorschoten konden de bezoekers Voorschotenaren nomineren. Deze dienden te voldoen aan het door het museum gestelde criterium: de man in kwestie moest het dorp hebben veranderd, er moest iets op gang gebracht zijn of men werd door de markante man geraakt. Op de laatste dag van de tentoonstelling kozen de bezoekers uit de genomineerden de meest markante man. Wim ter Keurs kwam als de winnaar uit de bus.

Wim zet zich al jaren in voor het natuurbehoud in en om Voorschoten en verzet zich tegen de oprukkende verstedelijking van ons dorp. Hij is een bioloog en natuurbeschermer met oog voor de maatschappelijke noodzaak van sommige ingrepen. Maar als die noodzaak niet kan worden aangetoond bestrijdt hij deze ingrepen fel. Zo keerde hij zich tegen de aanleg van de Rijnlandroute en de meer dan verdubbeling van het bouwvolume in de Duivenvoorde corridor die in strijd is met eerdere afspraken.

Ook zet Wim zich in voor een betere participatie van de burgers in de besluitvorming door de gemeente. Wim doet dit alles als lid van werkgroepen en commissies waarin hij vaak de trekker of de initiator van is. Het bestuur van Museum Voorschoten kan zich volledig vinden in de keuze van de bezoekers en feliciteert Wim van harte met deze blijk van waardering voor het vele werk dat hij voor ons dorp verricht.

 

Kunstexpositie “IN BEELD”

zaterdag 26 mei t/m zondag 1 juli 2018

 

Kunstacademie Haarlem-Leiden verzorgt vanaf 26 mei een mooie expositie  met de titel ‘In Beeld’. De expositie wordt op zaterdag 26 mei om 16.00 uur geopend. Twaalf studenten van de Kunstacademie Haarlem/Leiden (KHL), allen studerend bij de vakgroep Ruimtelijke Kunst onder leiding van Jacomien le Maître, tonen zeer uiteenlopend werk. Ruimtelijke kunst gaat over alles wat driedimensionaal is. Hierdoor laat het geëxposeerde werk zeer verschillende invalshoeken en uitgangspunten zien.

De gebruikte vormen en materialen zijn meestal herkenbaar en zeer verrassend verwerkt.

De studenten hebben allen een zeer verschillende achtergrond, leeftijd en aantal lesjaren. De expositie maakt duidelijk dat iedere student zijn of haar eigen stijl heeft en daarmee ook eigen keuzes maakt in materiaal en onderwerp.

De expositie zal geopend worden door Dhr. Pieter Berkhout, directeur van Kunstacademie Haarlem/Leiden.  Tijdens de opening kunt u onder het genot van een hapje en een drankje kennis maken met de kunstenaars en het hoe en waarom van hun werk.

Exposanten:

Brigitte van Ark, Claudia van Haersma Buma, Dicky Slagter, Dieneke Tiekstra, Harma de Pont, Jacqueline Kas, Jan Joop Veenman, Katharina Ang, Maria van Doornik, Meriam Windmeijer, Trees Wempe en Ben Jansen.

Al het geëxposeerde werk is te koop in het museum. Het museum ontvangt een deel van de verkoopopbrengst. Verder neemt de kunstacademie de entreekosten voor zijn rekening waardoor de expositie niet alleen voor de Vrienden van het museum maar ook voor alle andere bezoekers gratis te bezoeken is. Het museum Voorschoten is iedere woensdag- zaterdag- en zondagmiddag geopend van 12.00 – 17.00 u.

Onder de foto’s meer exposities.

 

 

In het licht van Venus

zaterdag 7 juli t/m zondag 29 juli 2018

Tentoonstelling geënsceneerde fotografie van Jan van der Horn 

De opening vindt plaats op 7 juli om 16.00 uur door Rob Joosten, directeur Rabobank  Voorschoten/Wassenaar.
De tentoonstellingsruimte is verduisterd.

Jan van der Horn is Voorschotenaar en zijn tentoonstelling past mooi tussen de twee grote tentoonstellingen van het museum in 2018: Markante Mannen (voorjaar) en The Sixties (najaar). Want Jan is een markante man die zijn zijn roots in de sixties heeft. Als jongen fietste hij iedere dag naar het Dalton in Voorburg. Daar kwam hij in aanraking met fotografie. Hij werkte mee aan de schoolkrant en maakte de covers. Als lid van de schoolkrantredactie genoot hij van zijn schooltijd: “met een perskaart en een fototoestel met flits kwamen we overal binnen. Van Frank Zappa tot Paul van Vliet, we stonden als haantje de voorste overal vooraan”.

Het Dalton was ook de plek waar Jan zijn eerste tentoonstelling had en de liefde voor de fotografie vorm begon te krijgen. Na het Dalton was het dan ook logisch dat Jan ging studeren aan de Rietveld Academie waar hij verder ging in de reportage en journalistiek fotografie. Daarnaast kreeg hij meer en meer opdrachten en werkte lang voor de Polaroid Corporation met alle voordelen van een internationale ervaring die zijn werk op een hoger plan bracht.

Als kunstenaar maakte Jan naam met zijn geënsceneerde fotografie. Hij bouwt zijn objecten en laat het licht zijn werk doen. Uiteindelijk legt de camera het beeld vast. “Fotografie is schrijven met licht. De bron van creativiteit ligt meer in het licht dan in het fototoestel. Dat is meer een tijdvangertje” aldus Jan. Uiteindelijk brengt Jan het beeld en het licht weer samen in wat hij oneerbiedig de “lichtbakken” noemt.

In 2016 liet Jan een aantal van zijn werken zien tijdens de Week van de Kunst op de Leidseweg (voor een impressie KLIK HIER). Dat werd een groot succes. Reden voor het Museum Voorschoten om Jan uit te nodigen om een eigen tentoonstelling te hebben in het museum. Dankzij het sponsorschap van de Rabobank Voorschoten/Wassenaar, waar het museum dankbaar voor is,  is deze tentoonstelling te realiseren. Jan van der Horn laat een groot deel van zijn werken (de “lichtbakken”) zien in deze unieke tentoonstelling.
Dankzij de sponsoring van de Rabobank is de toegang tot deze unieke tentoonstelling gratis. Het Museum Voorschoten is verheugd om u kennis te laten maken met het werk van deze kunstzinnige dorpsgenoot. Voor meer informatie over Jan van der Horn KLIK HIER

Wilt u meer weten over geënsceneerde fotografie en de betekenis daarvan in de Nederlandse kunst dan kunt u HIER een artikel lezen van Emiel van der Pol

 

Kunstexpositie

zaterdag 4 augustus t/m zondag 16 september 2018

Leidsche Mondialen – jubileum 10 jaar Leidsche Mondialen

(meer informatie volgt later)

 

The Sixties 

zaterdag 22 september 2018 t/m zondag 27 januari 2019 

Wat gebeurde er in de wereld, in Nederland en in Voorschoten in de roerige jaren 60 van de vorige eeuw? Lees hier verder