Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Grote zaal

Tentoonstellingen in de Grote Zaal

 

In de Grote Zaal heeft het museum twee of drie maal per jaar een uitgebreide tentoonstelling. Onderwerpen voor de tentoonstelling worden door het bestuur en de tentoonstellingsgroep vastgesteld. Heeft u als bezoeker ideeën of voorstellen gebruik dan ons contactformulier. Klik HIER voor het contactformulier.

 

Van Aardewerk tot Zilver – schatgraven in de collectie
25 november 2017 t/m 28 januari 2018

Foto’s van de opening op de pagina MEDIA

Op 25 november 2017 wordt door wethouder Nanning Mol de nieuwe tentoonstelling geopend die tot eind januari 2018 te zien zal zijn. De tentoonstelling laat bijzondere objecten zien die door vrijwilligers van het museum zijn uitgekozen uit de eigen museumcollectie.

Aan onze vrijwilligers is de vraag voorgelegd wat zij van het museum graag in een tentoonstelling zouden willen (terug)zien. Hun respons levert een mooie dwarsdoorsnede van het Voorschotens Erfgoed op. Er zit veel herkenbaars bij, maar ook objecten die alweer bijna vergeten waren.

Onlosmakelijk met ons dorp verbonden is de Zilverfabriek, zo blijkt ook hier, dus natuurlijk is er veel moois te zien van deze voor Voorschoten zo belangrijke Zilverfabriek.  Maar ook de prachtig keramiek van Pieter Groeneveldt is rijk vertegenwoordigd; ons museum heeft hiervan de grootste museale collectie in bezit. Daarnaast is er aandacht voor archeologie uit de verre geschiedenis van ons dorp. Eeuwenoud, maar ook weer erg actueel door onze nieuwe activiteiten voor de jeugd. Want in Museum Voorschoten kun je een uurtje zomaar zelf als archeoloog aan de slag!

 

Markante Mannen
zaterdag 3 februari 2018 t/m zondag 20 mei 2018

Op 3 februari opent burgemeester Bouvy de nieuwe tentoonstelling ‘Markante Mannen’ waarin  meer dan 20 mannen uit verleden en heden in beeld worden gebracht. Mannen die Voorschoten op hun eigen wijze hebben veranderd.

Wat maakt een man ‘markant’? Het criterium was dat de man in kwestie het dorp moest hebben veranderd, er moest iets op gang gebracht zijn of men werd door de markante man geraakt. Vele mannen stonden op de longlist, waaronder leraren, medici, politici, ondernemers, mannen uit de culturele of religieuze sector.  Portretten van mannen uit diverse disciplines die Voorschoten hebben gevormd. Lees hier verder

The Sixties – was jij erbij ?
september t/m december 2018 

Wat gebeurde er in de wereld, in Nederland en in Voorschoten in de roerige jaren 60 van de vorige eeuw? Lees hier verder