Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Grote zaal

Tentoonstellingen in de Grote Zaal

 

In de Grote Zaal heeft het museum twee of drie maal per jaar een uitgebreide tentoonstelling. Onderwerpen voor de tentoonstelling worden door het bestuur en de tentoonstellingsgroep vastgesteld. Heeft u als bezoeker ideeën of voorstellen gebruik dan ons contactformulier. Klik HIER voor het contactformulier.

Van Aardewerk tot Zilver – schatgraven in de collectie
25 november 2017 t/m 28 januari 2018

Foto’s van de opening op de pagina MEDIA

Op 25 november 2017 wordt door wethouder Nanning Mol de nieuwe tentoonstelling geopend die tot eind januari 2018 te zien zal zijn. De tentoonstelling laat bijzondere objecten zien die door vrijwilligers van het museum zijn uitgekozen uit de eigen museumcollectie.

Aan onze vrijwilligers is de vraag voorgelegd wat zij van het museum graag in een tentoonstelling zouden willen (terug)zien. Hun respons levert een mooie dwarsdoorsnede van het Voorschotens Erfgoed op. Er zit veel herkenbaars bij, maar ook objecten die alweer bijna vergeten waren.

Onlosmakelijk met ons dorp verbonden is de Zilverfabriek, zo blijkt ook hier, dus natuurlijk is er veel moois te zien van deze voor Voorschoten zo belangrijke Zilverfabriek.  Maar ook de prachtig keramiek van Pieter Groeneveldt is rijk vertegenwoordigd; ons museum heeft hiervan de grootste museale collectie in bezit. Daarnaast is er aandacht voor archeologie uit de verre geschiedenis van ons dorp. Eeuwenoud, maar ook weer erg actueel door onze nieuwe activiteiten voor de jeugd. Want in Museum Voorschoten kun je een uurtje zomaar zelf als archeoloog aan de slag!

Het museum heeft een enorme verzameling ansichtkaarten, meer dan 1.000, waarvan we een deel laten zien. Ook worden schilderijen getoond. Naast oude bekenden zoals het “Teringjongetje”, het schilderij dat het museum geschonken kreeg van de gemeente Voorschoten, zijn er veel andere schilderijen te zien die maar zelden uit het depot komen, zowel hedendaags als ouder werk. Er is aandacht voor de

Buitenplaatsen die zo kenmerkend waren voor Voorschoten. Maar er is meer.

Een echte woonkamer van Voorschoten wordt ingericht met een kleed van Het Paapje, meubels van de fabriek Volharding van Boesveld en Klaassen en lampen van Groeneveldt.

Erfgoed waar we als Voorschoten trots op mogen zijn!  Wij hopen als museum dit erfgoed nog lang te mogen bewaren en te kunnen laten zien.

 

Markante Mannen 

3 februari t/m april 2018

Portretten van mannen uit diverse diciplines die Voorschoten hebben gevormd.

The Sixties – was jij erbij ?

september t/m december 2018 

Wat gebeurde er in de wereld, in Nederland en in Voorschoten in de roerige jaren 60 van de vorige eeuw? Lees hier verder