Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Grote zaal

Tentoonstellingen in de Grote Zaal

 

In de Grote Zaal heeft het museum twee of drie maal per jaar een uitgebreide tentoonstelling. Onderwerpen voor de tentoonstelling worden door het bestuur en de tentoonstellingsgroep vastgesteld. Heeft u als bezoeker ideeën of voorstellen gebruik dan ons contactformulier. Klik HIER voor het contactformulier.

 

In het licht van Venus

zaterdag 7 juli t/m zondag 29 juli 2018

Avondopenstelling van deze tentoonstelling op zaterdag 28 juli. De entree is gratis!

Tentoonstelling geënsceneerde fotografie van Jan van der Horn 

Op 7 juli opende Rob Joosten, directeur Rabobank  Voorschoten/Wassenaar, deze tentoonstelling. De ruimte is verduisterd.

Jan van der Horn is Voorschotenaar en zijn tentoonstelling past mooi tussen de twee grote tentoonstellingen van het museum in 2018: Markante Mannen (voorjaar) en The Sixties (najaar). Want Jan is een markante man die zijn zijn roots in de sixties heeft. Als jongen fietste hij iedere dag naar het Dalton in Voorburg. Daar kwam hij in aanraking met fotografie. Hij werkte mee aan de schoolkrant en maakte de covers. Als lid van de schoolkrantredactie genoot hij van zijn schooltijd: “met een perskaart en een fototoestel met flits kwamen we overal binnen. Van Frank Zappa tot Paul van Vliet, we stonden als haantje de voorste overal vooraan”.

Hierbij foto’s van de opening van de expositie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Dalton was ook de plek waar Jan zijn eerste tentoonstelling had en de liefde voor de fotografie vorm begon te krijgen. Na het Dalton was het dan ook logisch dat Jan ging studeren aan de Rietveld Academie waar hij verder ging in de reportage en journalistiek fotografie. Daarnaast kreeg hij meer en meer opdrachten en werkte lang voor de Polaroid Corporation met alle voordelen van een internationale ervaring die zijn werk op een hoger plan bracht.Als kunstenaar maakte Jan naam met zijn geënsceneerde fotografie. Hij bouwt zijn objecten en laat het licht zijn werk doen. Uiteindelijk legt de camera het beeld vast. “Fotografie is schrijven met licht. De bron van creativiteit ligt meer in het licht dan in het fototoestel. Dat is meer een tijdvangertje” aldus Jan. Uiteindelijk brengt Jan het beeld en het licht weer samen in wat hij oneerbiedig de “lichtbakken” noemt.

In 2016 liet Jan een aantal van zijn werken zien tijdens de Week van de Kunst op de Leidseweg (voor een impressie KLIK HIER). Dat werd een groot succes. Reden voor het Museum Voorschoten om Jan uit te nodigen om een eigen tentoonstelling te hebben in het museum. Dankzij het sponsorschap van de Rabobank Voorschoten/Wassenaar, waar het museum dankbaar voor is,  is deze tentoonstelling te realiseren. Jan van der Horn laat een groot deel van zijn werken (de “lichtbakken”) zien in deze unieke tentoonstelling.
Dankzij de sponsoring van de Rabobank is de toegang tot deze unieke tentoonstelling gratis. Het Museum Voorschoten is verheugd om u kennis te laten maken met het werk van deze kunstzinnige dorpsgenoot. Voor meer informatie over Jan van der Horn KLIK HIER

Wilt u meer weten over geënsceneerde fotografie en de betekenis daarvan in de Nederlandse kunst dan kunt u HIER een artikel lezen van Emiel van der Pol

 

Kunstexpositie

zaterdag 4 augustus t/m zondag 16 september 2018

Leidsche Mondialen – jubileum 10 jaar Leidsche Mondialen

(meer informatie volgt later)

 

The Sixties 

zaterdag 22 september 2018 t/m zondag 27 januari 2019 

Wat gebeurde er in de wereld, in Nederland en in Voorschoten in de roerige jaren 60 van de vorige eeuw? Lees hier verder