Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

In het licht van Venus

In het licht van Venus

 

Avondopenstelling op zaterdag 28 juli van 20 tot 22 uur. Gratis toegang


Tentoonstelling geënsceneerde fotografie van 
Jan van der Horn 

zaterdag 7 juli t/m zondag 29 juli 2018

‘Als kind was ik ooit onder de indruk van een lampionoptocht in Oostvoorne,’vertelt Jan van der Horn. ‘Ik was te logeren bij Tante Wim op de boerderij, zag de optocht van dansende lichtjes en vond het schitterend. Het was een sprookjesachtig beeld dat mij een geluksmoment gaf. Tegelijkertijd voelde ik me verdrietig, ik mocht niet meedoen met een eigen lampion. Een ander deel van zijn “inspiratiebron” stond in de Donald Duck. Dat was een moment van geluk, als de nieuwe Donald er was. Vooral ‘De avonturen van Tom Poes’, gelukkig heb ik Marten Toonder nog ontmoet. Dan zag ik donkere kastelen bij volle maan. Dat waren beelden in een sfeer die hij nu probeert te scheppen. Ik ben altijd op zoek naar een paradijs, naar een wereld die niet van hier is, alles staat daardoor in een ander licht. Die geluksmomenten probeer ik te herhalen. Dat doen beeldend kunstenaars als het goed is.

 

Jan van der Horn komt uit een, wat hij noemt, gesloten gezin. Bij van der Horn zelf is tien jaar geleden Asperger geconstateerd. De camera was voor mij een buffer die tussen mij en de wereld stond. Met het fototoestel bewoog ik me tussen de mensen en voelde ik me zeker omdat ik achter de schermen werkte. Hij studeerde fotografie op de Rietveld in Amsterdam en fotografeerde voor de Polaroid Corporation. SX70 film was zijn medium en ging hij de wereld over als creative consultant voor Polaroid.

Ais fotograaf legde hij de realiteit vast, om uiteindelijk uit te komen bij zijn eigen wereld. Hij kreeg een grote lantaarnbol van Bernadette, waarvan hij een maan maakte. ‘Ik hou van dingen die van binnen-uit licht geven,’ zegt hij. En zo schiep hij met bollen, doeken en thule een geheel eigen wereld. Op een speelse manier ontdek je dat je iets kunt creëren wat niet van hier is.

‘Het is de verstilling van de natuur die ik nu probeer te vangen in mijn geënsceneerde fotografie’.

 

Jan van der Horn exposeerde bij Torch Gallery, nadat hij Adriaan van der Have had leren kennen. Die zette hem op het spoor om lichtbakjes te maken van zijn foto’s, als een dia.

‘Het blijft altijd die sfeer die ik wil grijpen. Laatst was ik bij Barbara in Griekenland. We wachtten tot de zon onder en de lampjes aan gingen. Het is tien minuten, maar het heeft met het magische moment te maken. Alsof er ergens een feest is en alle ramen zijn verlicht. Je staat er buiten en zou graag mee willen doen. Dat heeft met eenzaamheid te maken. In mijn werk zijn ook bomen verschenen,een boom staat symbool voor hetzelfde. Een beeldend kunstenaar is op zoek naar het ongrijpbare, het verlangen, het paradijs. Als fotograaf zet ik dat verlangen in een ander licht, “in het licht van Venus.”

(Tekst Madeleine Rood / Amsterdam)