Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Sixties

The Sixties – was jij erbij? 

Margie Ball

In deze tentoonstelling brengen we in beeld wat er in de wereld gebeurde, wat er in Nederland veranderde en wat Voorschoten bezighield.

Waarop verplaatste de eigentijdse jongere zich? Wat stond er in de krant, wat was er op de TV, die in steeds meer huishoudens een plaats kreeg, wat was het modebeeld en welke muziek klonk er in Voorschoten?

De jaren tussen 1960 en 1969 vormen het toneel voor de opkomst van een nieuwe generatie. Na de Tweede Wereldoorlog worden er veel kinderen geboren in Nederland. Tussen 1946 en 1949 groeit de bevolking met bijna één miljoen mensen, een ware babyboom. Door die bevolkingsgroei, maar ook verdere industrialisatie en modernisering van Nederland verandert het onderwijs. Jongeren gaan steeds langer en steeds massaler naar school. Daardoor wordt de jeugd belangrijker, de stap naar volwassenheid wordt als het ware uitgesteld.

Bestaande conventies gaan op de schop. Jongeren krijgen meer vrije tijd en eisen de vrijheid om als individu hun eigen keuzes te maken. De jongerencultuur komt op, waarin popmuziek en uiterlijk steeds belangrijker worden.

 

MARGIE BALL (1948-1999)

Margie Ball Knokke Eric Koch Anefo Nationaal Archief.jpg

Margie Ball geldt als een van de belangrijkste representanten van de indopop en -rock, die in de jaren vijftig en zestig rond Den Haag opkwam. Als tienerzangeres werd ze bekend door heel Nederland. Margie Bal werd geboren in Indonesië en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Op haar 14e begon ze op te treden op schoolfeesten, ontdekt door haar leraar Nederlands. Met haar broer Lenn traden ze op als Margie Ball and the Gamblers. In 1965, toen ze in de vijfde klas van het Bonaventuracollege in Leiden zat, kwam haar eerste plaatje Goodbye To Love uit. Het singletje stond 10 weken in de hitparade, met de 15e plaats als hoogste notering. In 1966 deed Ball mee aan het destijds enorm populaire Songfestival van Knokke, samen met Martine Bijl en Ronnie Tober (zie foto, aan het stuur). De televisie volgde dit songfestival op de voet met rechtstreekse tv-uitzendingen. Op haar 19e trouwde ze en stopte ze met zingen. Later emigreerde ze naar de Verenigde Staten waar ze in 1999 overleed.

Margie Ball fanclub opgericht door Fred van Haasteren, schoolgenoot van Bonaventura.
https://www.youtube.com/watch?v=X02sjLTkpSI (filmopname van optreden, 30-4-1967 deels met geluid)
https://www.top40.nl/top40/1965/week-24

 

DE SWINGING STRINGS

Voor de broers Koerts uit de Swinging Strings was een echt grote toekomst weggelegd in de muziek: zij werden de drijvende kracht achter Earth & Fire.  (foto’s Fred Hermsen)

 

 

SHART

De band SHART maakte furore in het midden van de Sixties in Voorschoten en opstreken. De band ontstond uit een samenwerking tussen The Blue Birds, met zanger Hugo van Haastert, gitarist Otto Wolthuis en drummer Jan van der Horn en bassist Adri Kosten en ritmegitarist Joop Agterhorst. De naam verwees naar Show en Pop-Art. Op het reportoire stonden nummers van The Stones, The Kinks en soul. De oproep voor militaire dienst voor een aantal bandleden in 1967 betekende het einde van de band.

 

DE TARANTHULA’S 

The_Taranthulas-800

De Taranthula’s werden in 1964 opgericht door Tony Gottschalk. De band bestond verder uit Edu Donkersloot, Ronald Kramer en Nico de Bruyn.

De band mocht oefenen in de Groene Kikker, in ruil voor een maandelijks optreden. Daarnaast traden de Taranthula’s op in buurthuizen en dansscholen. Er werden voornamelijk covers van The Stones en The Beatles gespeeld. De band stopte in 1966 met een oproep voor militaire dienst. Tony Gottschalk treedt echter nog altijd op!

 

THE SYNDICS

In 1962 richt John van den Boogert – u kent hem als jongen op de affiche van deze tentoonstelling – Les Grenats op. Met Jan Vermet en Pim Beets speelt de band instrumentale nummers van The Shadows. Twee jaar later vormt John met Ben en Piet Zweekhorst, Bert Berk en Kees Gijbels The Syndics. Tot 1969 treedt de band op als beatgroep met Top-40 covers.

 

BROMMERS

De brommer was hét vervoermiddel in de jaren 60, want maar een enkeling kon zich een auto veroorloven. Tussen 1950 en 1960 steeg het aantal brommers van 5.000 naar 1 miljoen. Ook al was de auto bezig met een inhaalslag, in 1970 reden er 2 miljoen brommers in Nederland. Met je brommer maakte je een statement. De Solex was niet cool – die reed je moeder – en de Mobylette was voor meisjes. Berini was een Nederlands merk, met een typisch eivormige benzinetank. Voor de jongens waren er de Kreidler en Zündapp, de buikschuivers, daarop reden vetkuiven met leren jacks, puntschoenen en smalle broeken. Hoge sturen hoorden bij Puch en de goedkopere Tomos, voor de langharige types, de jongens met broeken met wijde pijpen en bordeelsluipers.

 

BURGEMEESTER OPENT JEUGDHUIS – 1965

Vrijdag 10 september 1965 opende burgemeester L. de Kool, gekleed in “kikkercape” een jeugdhuis, dat is gevestigd in een wachtlokaal van het voormalige M.O.C. Hij deed dat door het werpen van een steen door een ruit. “Ik vind het wel een rare opdracht” aldus Voorschotens eerste burger, “maar ik doe het op voorwaarde dat hier in de toekomst geen enkel raam meer sneuvelt”. Toen de aanwezige tieners dit met luid ja-geroep beloofden, wierp de burgemeester onder grote hilariteit de ruit aan stukken. De “Groene Kikkers” en andere beatgroepen vinden hier een ideale gelegenheid om feestjes en avondjes te organiseren. De leiding berust bij de Centrale Evangelisatiecommissie, waarin ds. Modderaar zitting heeft. En nu? De Groene Kikker werd in 1985 verplaatst naar het Frans Halsplantsoen. Het pand staat nu te koop.

De Sixties, jij bent erbij!