Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Kleine Zaal

Tentoonstellingen in de Kleine Zaal

 

In de Kleine Zaal schenken we aandacht  aan thema’s die bepalend zijn geweest voor de geschiedenis van Voorschoten. Heeft u als bezoeker ideeën of voorstellen,  gebruik dan HIER het contactformulier.

 

 

Drs. P en zijn relatie met Voorschoten

10 augustus t/m 29 september

 

In de Kleine Zaal is er aandacht voor Drs P. U kent hem vast nog wel (zijn echte naam was Heinz Hermann Polzer). Iedereen kan zich de Dodenrit (troika hier, troika daar) herinneren en het fraaie lied van de veerpont. Ook schreef hij, met een heerlijke droge humor, veel voor anderen.
Hij werd 100 jaar geleden geboren op 24 augustus 1919,

Wat niet iedereen weet is dat de grootouders van Drs. P bijna 20 jaar naast het museum (het doktershuis, 2 deuren verder) woonden. Hun dochter Lili was de moeder van Drs P. Hij zal vast als jongetje op bezoek zijn geweest bij opa en oma.

Er is een foto te zien van het echtpaar in de achtertuin van hun huis aan de Voorstraat.
In onze collectie is een boekje te vinden, Voorschoten op de Berg, geschreven door Drs P. vanwege een tentoonstelling van de VKK in Pulchri.

Ook is er een een boek van zijn opa, Henri van Kol, één van de oprichters van de SDAP (voorloper van de PvdA). En verder heel veel boeken van Nellie van Kol-Porreij, oma van Drs P. Zij schreef een onnoemelijke hoeveelheid kinderboeken en feministische teksten. Van haar hand is ook Mijn Voorschotens Paradijsje, waarin zij schrijft over een heerlijke dag in een bootje op de Vliet.
Dat gedicht is te zien bij binnenkomst.

Nellie van Kol kent u wellicht nog van onze tentoonstelling Markante Vrouwen uit 2014 waarin haar strijd tegen alcoholmisbruik de aandacht kreeg. Het bracht haar regelmatig in conflict met haar overbuurvrouw, de weduwe Deurloo (thans Wapen van Voorschoten).