Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Kleine Zaal

 

Kleine Zaal

 

 

Magie van het Glazuur

30 september tot en met 29 oktober 2017

De komende weken is in de kleine zaal werk van Pieter Groeneveldt te zien.

Jarenlang was Aardenwerk Groeneveldt gevestigd in de Dobbewijk. Keramiek van Pieter Groeneveldt (1889-1982) is nog steeds populair bij keramiekverzamelaars. Hij was een grootheid in de toegepaste kunst, waarbij gebruiksvoorwerpen esthetisch vormgegeven worden.

Groeneveldt combineerde fraaie vormen altijd met bijzondere glazuren. Krachtige overlopende glazuren, craquelé effecten, subtiele matte of kristalglazuren, dat vroeg om vakmanschap. Het was lastig om de uitkomst te voorspellen, omdat de ovens nog op turf gestookt werden. Dat was een natuurproduct en daardoor lastig te beheersen. Die magie van het glazuur geeft het werk van Groeneveldt karakter.

De recepten van veel glazuren zijn verloren gegaan nadat Aardewerk Groeneveldt begin jaren ’70 failliet ging. Na het faillissement van het bedrijf wilde hij niet dat de recepten van het glazuur in handen van de nieuwe eigenaars vielen; gezegd wordt dat hij ze in zijn oven verbrand heeft. In de tien jaar dat Groeneveldt daarna nog werkte vanuit zijn huis, de serreperiode, maakte hij de glazuren uit zijn hoofd. De recepten zijn nooit teruggevonden.

 

Het leven van Pieter Groeneveldt

Pieter Groeneveldt (1889-1982) werd geboren in Nederlands-Indië, maar groeide op in Den Haag. Oosterse invloeden zijn altijd herkenbaar gebleven in zijn werk. Hij volgde een kunstopleiding in Amsterdam en in Parijs. Daarna vestigde zich als portretschilder. Maar Groeneveldt klaagde over de keurige Haagse dames die zich een portret konden veroorloven: “IJdele vrouwen, die er heel anders uit wilden zien dan in werkelijkheid, juist het karakter wat hun portret interessant maakte, wilden ze niet zien!”

Hij opende een bloemenwinkel aan het Noordeinde in Den Haag. De winkel was heel modern, sober ingericht met zwarte en gouden tinten, en bloemstukken geïnspireerd door Japanse bloemsierkunst. De bloemen werden geschikt in zelfontworpen keramiek, met eenvoudige sierlijke vormen en bijzondere glazuren. Keramiek werd zijn passie.

In 1927 verhuisde hij zijn keramiekatelier naar Voorschoten, het begin van Aardewerk Groeneveldt in de Dobbewijk. Zijn keramiek werd alom geprezen vanwege de bijzondere glazuren. Hij had het geduld om te blijven experimenteren tot hij het procedé geperfectioneerd had. Begin jaren ’70 ging de fabriek failliet vanwege de concurrentie van goedkoop keramiek uit het buitenland. Pieter Groeneveldt had het moeilijk met het faillissement van zijn bedrijf, waar hij jaren zijn ziel en zaligheid in had gelegd.

De tentoonstelling heeft de naam gekregen “Magie van het glazuur” omdat Groeneveldt beroemd was vanwege de bijzondere glazuren die hij gebruikte. Lees hier meer over Groeneveldt

Archeologie

In de tentoonstelling wordt ook een vitrine ingericht met materialen uit de archeologiecollectie, om een link te leggen met hoe het ooit begon met aardewerk in vroeger tijden. Deze tentoonstelling zal immers ook te zien zijn tijdens de Herfstvakantie, waarin de kinderenactiviteiten met betrekking tot archeologie worden gelanceerd.