Museum Voorschoten

Museum Voorschoten

In het hart van Voorschoten

Kleine Zaal

Tentoonstellingen in de Kleine Zaal

 

In de Kleine Zaal schenken we aandacht  aan thema’s die bepalend zijn geweest voor de geschiedenis van Voorschoten. Heeft u als bezoeker ideeën of voorstellen,  gebruik dan HIER het contactformulier.

 

Foto DoKa Collectief Voorschoten 

woensdag 6 juni t/m woensdag 18 juli

Foto’s van de fotoclub Voorschoten van onder meer Voorschoten

FDCV wordt gevormd door een groep enthousiaste mensen met een passie voor fotografie. Op de clubavonden van de drie groepen kan iedere fotograaf diens foto’s tonen en laten beoordelen op kleur en compositie.

In deze kleine tentoonstelling zijn foto’s van Voorschoten te zien, gemaakt door Elly Deinum en Jan de Jong. Deze tentoonstelling vloeit voort uit de Beursvloer Voorschoten, waarbij de FDCV de gelegenheid kreeg een tentoonstelling in de kleine zaal te verzorgen als tegenprestatie voor de aanleg – door fotoclub lid Jan de Jong – van een alarm in het invalidentoilet van het museum.

 

Paardentekeningen door Piet Klaasse

zaterdag 21 juli t/m zondag 5 augustus

Tijdens de Paardendagen (voorheen: Paardenmarkt) blijven we in de sfeer met een kleine impressie van de paardentekeningen van Piet Klaasse (1918-2001).

Deze mini tentoonstelling is samengesteld door Ben Jansen uit zijn eigen collectie.

Piet Klaasse (Sloten 1918 – Eemnes 2001)

Piet Klaasse was schilder, aquarellist, tekenaar, graficus, illustrator en tekendocent aan de Rietveld Academie.

Niemand kon beter paarden tekenen dan Piet. Hij was een meester in het “bewegings-tekenen”. Hij was zelf een paardenman en zat niet zelden tussen de paarden in. En de paarden respecteerden hem. Zo zat hij tijdens de Palio in Sienna midden tussen de paarden te tekenen. Zijn voorliefde voor paarden was heel breed. Dan tekende hij de dravers op Duindigt of de paarden tijdens het stierenvechten, dan weer de Zeeuwse knollen tijdens hun werk of een bejaard paard in het paarden oude van dagenhuis.

Piet was een linkshandig tekenaar. Eens kwam hij tijdens een rit op zijn paard lelijk ten val en brak zijn linkerarm. En dat terwijl hij midden in het illustreren van het boek “Sagen en legenden van de Lage Landen” bezig was. Na twee weken oefenen had hij het tekenen met zijn rechterhand onder de knie. Je zag zelfs geen verschil tussen het werk vóór of na de val. Tekeningen van na de val gaf hij klein een “r” in de hoek zodat je kon zien met welke hand het gemaakt was. Voor het boek Sagen en legenden heeft Piet naderhand de Gouden Penseel gekregen. Veel latere tekenaars hebben het tekenen geleerd van “meester Piet Klaasse.

Er zijn veel boeken uitgebracht met zijn werk, zoals “Concours hippographigue” , “Piet Klaasse tekent Paarden” en “Illusie van beweging”.

Piet Klaasse exposeerde o.a. in Nederland (Singermuseum in Laren), Isreal, Groot-Brittannië en de VS.

De meeste werken zijn te koop!

 

 

 

150 jaar Laurentiuskerk in Voorschoten

woensdag 8 augustus t/m  zondag 30 september 2018

150 Jaar geleden – in 1868 – werd de Laurentiuskerk aan de Leidseweg ingewijd en op 10 augustus is de naamdag van Heilige Laurentius. Genoeg redenen om een mini-tentoonstelling te wijden aan de kerk en aan Sint Laurentius, die zijn volgelingen de echte kerkschatten noemde. Getoond worden diverse andere kerkschatten, die zelden uit de kerkkluis komen.

Het Heilig Hartbeeld

Ter gelegenheid van het internationale eucharistische congres in Amsterdam in 1924 werd besloten de parochie toe te wijden aan het Heilig Hart van Jezus. Beeldhouwer Wim Harzing werd gevraagd een Heilig Hartbeeld te ontwerpen.

Bij de plaatsing van het beeld traden de Voorschotense katholieken voor het eerst sinds de Reformatie in alle glorie buiten de muren van het kerkgebouw. Het beeld kwam in de voortuin van de pastorie. Omdat het in Nederland boven de rivieren verboden was processies te houden, kon de processie alleen over privé terrein gelopen worden. Dus ging men via het kerkhof, door de moestuin van de pastoor en de achter de kerk gelegen boerderij terug naar de voortuin.

Beeldhouwer Wim Harzing (1898 – 1978) werkte veel in opdracht van de Katholieke Kerk en maakte diverse heiligenbeelden, religieus aardewerk en glaswerk. Het ontwerp voor het Heilig Hartbeeld voor de kerk in Voorschoten was zijn eerste grote opdracht. Ter gelegenheid van het 40 jarig priesterschap van Pastoor Meyer kreeg Harzing in 1934 de opdracht het priesterkoor te moderniseren. Hij ontwierp een nieuw hoofdaltaar in travertijn met tabernakel en calvariegroep. De wanden van het priesterkoor werden versierd met een engelenfiguur. Zijn faam bracht hem in 1937 tot deelname aan de Wereldtentoonstelling in Parijs. Zijn beelden waren gestileerd en strak van vorm. Harzing creëerde daarmee afstandelijke, in zichzelf gekeerde beelden met een symbolische uitstraling. Zijn stijl is verwant aan de Nieuwe Zakelijkheid.

Later werd het Heilig Hartbeeld verplaatst naar het kerkhof en moest daarna plaatsmaken vanwege een verbouwing en verdween. Iedereen meende dat het beeld verloren was gegaan. Toch ziet u in het museum de kop en de hand van het Heilig Hartbeeld uit 1924.

Het beeld werd in stukken begraven bij het Bondsgebouw. Bij de aanleg van de parkeerplaatsen voor de pastorie, kwamen de stukken weer tevoorschijn. Om te voorkomen dat de stukken helemaal zouden verdwijnen, nam iemand de kop en de hand mee en bewaarde die jarenlang in de tuin.
Enkele jaren geleden werden de stukken anoniem aangeboden aan een vrijwilliger van het museum. Deskundigen van de H. Laurentiuskerk hebben bevestigd dat het hier gaat om het originele werk van Wim Harzing. We zijn blij dat we u dit bijzondere werk hier kunnen tonen.

Met dank aan het Seniorenmagazine, hieronder de link naar het uitgebreide artikel in het juni 2018 nummer van dit blad. Klik op de volgende link: laurentius 150 jr Seniorenmagazine

 

 

 

Tentoonstelling van nieuwe aanwinsten van de collectie in het museum

(meer informatie volgt later)

 

Peace Poster Tentoonstelling in de Week van de Kunst 

zaterdag 10 november t/m zondag 25 november 2018

 

200 jaar Hector Treub 

zondag 19 november 2018 t/m januari 2019